Muzeu Etnografik

Orari i Muzeut Etnografik
Prill – shtator: çdo ditë 08.00 deri 12.00 dhe 16.00 deri 19.00
Tetor – mars: nga e mërkura deri të dielën 08.00 deri 16.00. Mbyllur të hënë dhe të martë
Hyrja 200 LEKË

One of the areas of the Ethnographic Museum

Muzeu Etnografik i Gjirokastrës ndodhet në lagjen Palorto, që është më e mirëmbajtura në qytetin historik dhe pikërisht në vendin ku ishte shtëpia e lindjes së Enver Hoxhës, diktatorit komunist të Shqipërisë nga 1944 deri në 1985. Ndërtesa e muzeut është ngritur më 1966 pasi shtëpia origjinale ishte shkatërruar nga zjarri. Ajo u rindërtua si një model tradicional i shtëpive gjirokastrite me shumë përbërës  kulturorë tradicionalë klasikë, që u kopjuan nga shtëpi të ndryshme në qytet. Nga 1966 deri më 1991 ndërtesa shërbeu si Muze Antifashist. Më 1991, këtu u sollën eksponatet e muzeut të atëhershëm etnografik.  Ndërtesa ka 4 kate, të cilat janë që të gjitha të hapura për publikun.  

Dhomat janë rregulluar sikur të ishin në përdorim dhe janë zbukuruar me sende shtëpiake, kostume popullore, objekte artistike e kulturore tipike për familjet e pasura të tregtarëve gjirokastritë ose administratorëve otomanë të shekullit të XIX-të.

Zyra për Informimin Turistik ju jep falas një broshurë që ju tregon më shumë hollësira për Muzeun Etnografik.